MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

Székhely: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25

Egyesületünk számlaszáma: K&H Bank Nyrt.

10402111 – 50485351 – 51541003

Adószám: 18578135-1-10

TÁMOGATÓNK:

 

Ugrás a honlapjukra!

GAZDAG  PROGRAM  -  GAZDAGABB ÉLMÉNYEK

 

Az IPA Magyar Szekció Heves Megyei Szervezete és a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre 2010. július 11- és 21 között kirándulást szervezett Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Horvátország területére, ahová 35-en útra kerekedtünk, és jó hangulatban haladtunk a kitűnően előkészített, jól szervezett keretek között.     

Már a kezdet kezdetén, a hajnali órákban látszott, hogy jó társaság verbuválódott össze, mindegy volt, hogy Heves, Nógrád, Pest, vagy Jász-Nagykun Szolnok megyéből valók az utazók, egy csapattá formálódott az utazóközönség.

Út közben az IPA barátságról és a Rendőrmúzeum Baráti Köre programjairól is beszélgettünk, miközben csodálattal látogattuk meg a célállomások nevezetességeit. Mindvégig folyamatos tájékoztatást kaptunkidegenvezető Tünde kellemes hangján, aki fáradhatatlanul ismertette az éppen aktuális vidék történelmi, földrajzi, idegenforgalmi, kulturális jellemzőit. Az ismeretanyaghoz tájékozódó Alíz nyújtott adalékot. Az andalító idegenvezetés ideje alatt szundikáló Gábor minduntalan jóízűen elbóbiskolt.

Minden látványt, ismeretet, emléket jól elraktároztunk magunkban, és a legmegkapóbbak örök élményt jelentettek.

Szarajevóban, a mecsetek    városában a Nemzeti Könyvtár felújítás alatt álló épülete mellett elhaladó körséta után a Sebilj kútnál gyülekeztünk. A Neretva völgyében haladva a folyó a parti zöld növényzet színét vette át, ott hömpölygött a buszunk mellett, hogy sokáig gyönyörködhessünk természeti szépségében. Mostarban út és hídépítésben jártas Zoltán magas színvonalon, és színesen ismertette a török hídépítészeti remekmű, a Régi híd történetét. Tőle tudtuk meg, hogy a háztartásban ismeretes tojás sárgája és citromlé megfelelő arányban vegyítve kecskeszőrrel és csontporral kitűnő és tartós kötőanyagként funkcionált a XVII. században, és kitartott a XXI. századig. A hídon minden év júliusában „hídugró bajnokságon” 21 méter magasból a fiatalok a mélybe vetik magukat.                                           

Európa legdélebbre fekvő fjordját, a Kotori öblöt hajókirándulás keretében jártuk be, kikötve a mesterséges szigeten is, érzékelve a Bizánci és Római kettős hatást, melyet példáz az öböl két szigetén épült keresztény és pravoszláv kolostor.

Kotor óvárosa az UNESCO világörökség része a Szent Trifon katedrálissal és a Szent János erőddel.

A Shkodrai tó mellett elhaladva hegyvonulatokkal övezett idilli falvakon utaztunk át a Moraca kanyonon, balra magas Alpesi csúcsok, jobbra mély szurdok között. Egysávos, sok-sok  tűkanyarral tűzdelt hegyi úton brillírozó buszvezető két Istvánunk szakszerű, színvonalas mesteri stílusa nyújtotta számunkra a biztonságot. Az Ostrog  kolostorba felérve igencsak fellélegeztünk. A kolostor a helyiek szerint az egyik legszebb, legfelemelőbb pravoszláv kegyhely, zarándokhely Montenegróban. A fiatalabb korosztályú útitársaink lépcsőn gyalogoltak le a gyülekezőhelyre.

Adria legszebb városát, Dubrovnikot is bejártuk. Számos látnivalóból legmegkapóbb a hegyoldal felé eső Fort Minceta bástyákkal a piactér, St. Klára kolostor, a XIV. századi gótikus ferences rendi templom, a Dominikánusok temploma, a Revelin erőd. A kikötőből átláttunk a Lokrum szigetre.  

Split Dalmácia központja, fontos kikötőváros. Itt a rakpartról megközelíthető Diocletianus-palota volt a csodálatos élményt nyújtó látványosság középpontjában. A Dóm, a harangtorony, a  XV. századi óratorony, a bástyák mind-mind a fotóapparátok birtokába kerültek. Nini Gergely püspök hét méter magas szobra lábujjának megsimítása – a mondás szerint – szerencsét hoz, hát megsimogattuk. Út közben megtekintettük Klissza várát, ahol történelemittas Béla a gyermekutazók ismeretanyagát érdeklődésre számot tartó információkkal  bővítette.

Utolsó kirándulásunk a Krka Nemzeti Parkba vezetett. A Krka folyó hét mésztufa gáton lebukó vízesésével természeti ritkaság, szemet-lelket gyönyörködtető különleges karsztjelenség. A   bátrabbak meg is mártóztak az édes vízben a sós tengeri fürdőzés alternatívájaként. Sok-sok lépcső, majd szerpentines busz-út utánSibenikben is   megálltunk a XV. századi gótikus-reneszánsz Püspöki és Rektori palota, a Szent Jakab katedrális, a reneszánsz városháza megtekintésére.

Szállásunk a parányi, mégis lenyűgöző országban, Montenegróban, Dél-Adria nagy múltú üdülőhelyén, Herceg Noviban volt, ahol minden étkezésnél gyönyörködhettünk Adria panorámájában, és belélegezhettük a kellemesen sós levegőjét. Éjszakánként fél egyig éttermi – teljes települést bezengő – montenegrói zene ringatott álomba.  

Vodice sokszállodás, mozgalmas nyaralóhely Sibeniktől 11 kilométerre. Ezen a  szállóhelyen,  a régi kis halászfaluban az éjszakai nyüzsgés részesei lehettünk, színvonalas ajándék vásárlásra nyílt lehetőség

 

A szárazföldi programok között volt alkalom a festői Adriában megmártózni, hűsölni, hogy aztán újult erővel vágjunk neki a hazafelé vezető útnak, előtte nótafa Lászlóval az élen körbejárt a nóta.

A hosszú autóbuszos utazás kényelméről, biztonságáról két Istvánunk előzékenyen gondoskodott. Figyelmes vezető Ottó mindenre kiterjedő gondoskodással, iránymutatással biztosította, hogy mindannyian jól érezzük magunkat. Figyelme kiterjedt az éppen névnapját ünneplő Nóra, a szülinapos Ágnes, Tünde és István köszöntésére. Matematikus János által precízen kiszámított 21.184 napos szülinapot is megünnepeltük.

Figyelmes vezető Ottó oldalán mindig ott állt a kedves kiegészítő Zsuzsa.

Az úton a borszakértő Attilától igazán jó információkat kaptunk a jó bor ismérveiről, miközben bortöltő László és Zoltán prezentálta a kóstolást. Élelmezésre mindig kész Ágnes megkaphatná a család mindenese címet. Valikánk többszörös jelzőt is kiérdemel. Ő volt a takarékosan gazdálkodó „kincstárnokunk”, a szupernagyi és természetgyógyító. Mert előfordult némelyikünk „meghibásodása” – leégtem, fáj a derekam, fáj a lábam, fáradt vagyok, elestem formában, - és akkor Ő mindig ott volt a kész csodaszerével.

A csoporttal utazott hét fiatalkorú, egyikük, Ágnes éppen az úton vált nagykorúvá. Két vásott fiú unoka jól neveltségük, fegyelmezettségük révén észrevétlenül viselték korukat. Légiesen  bájos Györgyi mindig kész volt játszani velük. Bébiszitter Anna igencsak lekötötte a fiúk figyelmét érdekfeszítő mesekölteményeivel.

Idegen nyelv tekintetében angol tolmács Márta jeleskedett, míg a szláv nyelvezet szakértője történelemittas Béla volt. Színesek voltak a korábbi élményeket közvetítő beszélgetések testnevelő Ilonával, Bélákkal, Tiborral, a Tóth, Béres, és a konkurens buszos Grimplinyi családdal.

 

A gazdag programok, kényelmes utazás, kifogástalan ellátás, kitűnő időjárási viszonyok közepette igazi baráti találkozón vettünk részt. A bővebb élménybeszámoló családi körben teljesedik ki.

Köszönet a szervezésért, lebonyolításért, köszönet a fegyelmezett részvételért, viszont látásra Barátaim! HVALA!

 

Élményt felidéző Viktória

 

Szolnok, 2010. július 26.Képek a kirándulásról:


Kirándulás további képei megtekinthetők a linken!


Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2019.02.17- től Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskola

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

Tarnaméra Rendőrmúzeum

Elérhetőség

 

Cím: 3284 Tarnaméra, Árpád út 12.
Telefon: 06-36/479-514; (április 1. és október 31. között elérhető)
November 1. és március 31. között a Tarnamérai Állandó Kiállítás részlegesen zárva tart, ezért a kiállítás megtekintése ebben az időszakban kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. A részleges zárva tartás időszakában a Tarnamérai Állandó Kiállítás megtekintéséhez a budapesti Rendőrmúzeum 06-1/477-2183 telefonszámán szükséges bejelentkezni.

Részleges zárva tartás: november 1. és március 31. között a kiállítás megtekintése kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges az alábbi időpontokban:

Kedd: 8.00-12.00
Csütörtök: 8.00-12.00

Tárlatvezető: Pocsai Lászlóné +36 36 479 514

 

Megközelítés: A Rendőrmúzeum Tarnamérai Állandó Kiállítása Budapesttől kb. 100 km-re található. Budapesttől autóval az M3-as autópályáról a 89-es lehajtónál célszerű lekanyarodni az állandó kiállítás megtekintése céljából.

 

Tervezett rendezvényeink 2024. év

 

IPA Magyar Szekció Heves megyei Tagszervezete

és a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület

 2024 évi Tervezett rendezvényei

 

Március 15.-én megemlékezés és koszorúzás.

Heves Pusztacsász temetőn belül a gyöngyösi Petheő család sír csoportjában két 1848-as honvédtiszt síremléke található. Gyöngyösi Petheő  János síremléke eredeti helyén áll, egyszerű vörös mészkő kőtábla. E sír csoportban találjuk Dömötöri Németh Albert nemzetőr őrnagy síremlékét, mely eredetileg a kastélyhoz közeli családi kripta mellett állt, majd a Hevesi Helytörténeti Gyűjteménybe került. 2005-ben, az emlékhely létesítése kapcsán került mai helyére.

A Gyöngyösi Petheő - család sír csoportja mellett áll a nemzetőrök tiszteletére 2005-ben emelt emlékmű. A tekintélyes obeliszk 276 nevet őriz. A temetőn belüli emlékhelyet 2005-ben a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre és a Honvéd és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége – HTBK OKSZ - segítségével  létesítette.

 

     Tisztújító közgyűléseket tartunk Március 14.-én 13. és 14  illetve - ha kevés lesz a létszám –március 22.-én szintén 13 és 14 órai kezdettel a Hevesi Rendőrkapitányságon.

       Május 4- én kirándulást szervezünk Kaposmérőre a Kassai Völgybe.

 

             Május 10.-én kispályás foci tornát szervezünk.

 

             Szeptember 6.-án 15 órai kezdettel tartjuk meg a XVII. Rendvédelmi Napot benne a Lecsófőző Versennyel, az Erdőtelek Pintér Tanyán.

 

Ebben az évben is támogatjuk az IPA MSZ Heves Megyei Szervezete által 2023. szeptember 14-én , Tiszanánán megrendezésre kerülő XXVIII. kerékpár teljesítménytúrát.

 

November 11.-én 11 órai kezdettel, az első világháborút befejező tűzszünet aláírására emlékezve, megemlékezést és koszorúzást tartunk a Heves első világháborús emlékhelynél

 

Október 12.-én  a IPA MSZ Heves Megyei Szervezettel és a HTBK OKSZ- el közösen bált szervezünk./XXXII./az Erdőtelek ,Pintér Tanyán.

 

Tervezés alatt áll:  pisztolylövő verseny , családi nap és színház látogatások.

Heves 2023 november,16.

 

 

                       Dr.Francsics Ottó Róbert

IPA Magyar Szekció Heves megyei Tagszervezete és a

Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület

                                   Elnöke

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25.

Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu