MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

Székhely: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25

Egyesületünk számlaszáma: K&H Bank Nyrt.

10402111 – 50485351 – 51541003

Adószám: 18578135-1-10

 

Magyar emlékek nyomában

 

IPA Heves Megyei Szervezete és a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre kirándulása 2012. 07. 16-tól

2012. 07. 22-ig (7 nap 6 éjszaka, hétfőtől vasárnapig)

 

Az ország minden területéről és ma már többnyire nyugdíjasok, 49-en vágtunk bele a burgenlandi kalandozásunkba.

Körmenden a Rendészeti Szakközépiskola Kollégiumában volt mindvégig a szállásunk és a félpanziós ellátásunkat is itt oldották meg kitűnően.

Első nap mentünk legmesszebbre Berki Bertalan Jászapáti busztulajdonos vezette járművével.

Bécsben várt bennünket a borongós esős idő ellenére mosolygósan Herbich Zsuzsanna idegenvezető. Először a Schönbrunn-i palota megtekintése következett– benne a császári lakosztály – (épült 1695-1713)

Főbb érdekességek még,hogy:

- az ún. kék szalonban írta alá az utolsó Habsburg uralkodó 1918. november 11-én lemondását az osztrák császári trónról.

- a brüsszeli, gobelinekkel tapétázott szoba, melyet Napóleon választott egykori lakosztályának, s melyben fia 21 évesen tüdővészben meghalt.

- a Millionenzimmer szoba a leghíresebb, melynek faborítását rózsafából faragták rokokó stílusban.

A kastély után egy esőben zajló de szép belvárosi séta következett. Itt tudtuk és láttuk meg

,hogy a régi épületek megmentését Bécs polgárai komolyan veszik s összefogással csodákat

tesznek.

A tartalmas nap után 19 órára értünk a szállásra majd következett az ízletes vacsora.

Másnap a rossz idő miatt az előzetes programtól eltérően nem a fertő tói fürdőzés hanem templom és vár nézés következett.

Következetesek voltunk abban hogy, a reggeli 8 órakor és a szállásról az indulás 9 órakor volt

mindennap.

A hivatásos idegenvezető után egyik útitársunk Bornemisza Tünde vállalta fel a helyi érdekességek csodálatos kedves hangon való ismertetését.

Ezúton köszönöm meg mindannyiunk nevében az önként vállalt de profi szintű teljesítést. Ugyancsak nagy segítségünkre volt Krusper Ágota és Tóth Valéria akik a valuta

pénztárosaink voltak-beszedték az eurót-- és közreműködésüknek köszönhetően a múzeumi belépődíj csoport kedvezményét igénybe vehettük.

 

Tehát először látogatást tettünk Frauenkirchenbe (Boldogasszony), a híres búcsújáróhelyre, ahol magyar szentek életnagyságú szobraival is találkoztunk. Nagyon ízletes fagylaltot ill. kávét fogyasztottunk a még megmaradt hazai étel elfogyasztása mellett.

Ezután Neusiedl am See ( Nezsider) településén megcsodálhattuk a Fertő-tó panorámáját a Wagram – dombon emelkedő királyi vár maradványait. Külön érdekessége.a vár történetének,hogy itt élt az utolsó Árpád házi király(III András)özvegye(Habsburg Ágnes) is

Ezután úti célunk a barokk hangulatú város, Eisenstadt(Kismarton). Itt a 17 században épült

barokk Eszterházyak kastélyát tekintettük meg,.

Majd Halbturn( Féltorony )a közel 1890 lakosú nagyközséget néztük meg amely a magyar határtól csupán 3 km-re van. A helységben született Grősz József (1887-1961) kalocsai érsek, akinek emléktábla jelzi a szülőházát. A község északi szélén találjuk a teljes pompájában helyreállított kastélyt amely többek között VI. Károly császár vadászkastélya volt.

A buszon a hangulat mindvégig kitűnő volt amit a körbekínált minőségi italok csak fokoztak

Szerencsére a remek baráti légkőr az utazásunk során mindvégig kitartott és a szálláshelyünkön a külön biztosított helyiségben a beszélgetést, ismerkedést tovább folytattuk.

A következő nap se hozott még jó időt ezért szerdán az előzetes csütörtöki programot teljesítettük.

Városnéző sétát tettünk Mattersburgba (Nagymarton), majd innen tovább utazunk Frochensteinbe (Fraknó), ahol Ausztria legnagyobb középkori várát fedezhettük fel. A XIII században épült vár a törökellenes háború idején a nyugat védelmező bástyája volt.1626 óta az Eszeteházy család tulajdonában van. Az útitársaink közül Dr.Gulyás István műgyűjtő is elragadtatással észlelte az általa is páratlannak minősített 20000 kiállítási tárgyat és fegyver kamrát.A prózai dolgokon túl a vár koncertteremnek kialakított részében Németh Zoltán útitársunk zongora játékával tette felejthetetlenné a várlátogatást.

Ezután indultunk Lockenhaus (Léka) várához), a Kőszegi hegyek lábánál elterülő, a 13. századból származó lovagvárhoz, ahol a várlátogatás alkalmával megismerkedhetünk a Kanizsai, a Nádasdy és az Eszterházy család történetével. A helyi idegenvezetőnk Wagner Róbert elkápráztatott bennünket szakmai tudásával és magyarságával.

Másnap ragyogó napsütéses idő csalogatott az elhalasztott Fertő tavi fürdőzésra.

Egy napot töltöttünk a Fertő-tó partján (Neusiedler See). Közép-Európa 3. legnagyobb tava, az ázsiai sós tavak csoportjának egyetlen európai tagja. Hossza 36 km, szélessége 6-12 km, mélysége csak néhol haladja meg a 1,5 m-t. Ausztriához 330 km2, Magyarországhoz 23 km2 vízfelület tartozik.

Az anyagi számításokat is figyelembe véve Fertőrákos lett a tó melletti bázisunk és mindjárt egy magánmúzeum megtekintésével kezdtünk. Csapó Imre volt határőr létrehozta hazánk egyetlen vasfüggöny múzeumát. A Fő u.242 sz. alatti magánporta egy része eredeti őrtornyot, műszaki zárat és egyéb kiállítási tárgyakat rejtegetett melyeket a házigazdánk-aki egyébként IPA tag-ékesszólóan tárt elénk. Vas Péter útitársunk kérésére az Újbuda c. lap agy számát kezünkbe tartva csoportképet is készítettünk. A belépés ide díjtalan volt de az osztrák belépődíjak sem lépték túl a 4 eurót.

 

A magánmúzeumtól nem messze egy kisvonatnak kiépített buszkirándulást tettünk a községben amelynek végállomása a strand és hajóállomás. Megérkezésünk után nem sokkal egy hajókiránduláson veszünk részt, majd ezt követte a strandolás és bevásárlás.

Pénteken visszatértünk a kissé borús de kellemes időjárási viszonyok közé és ellátogatunk a közeli Güssingbe ( Németújvárba). Igen jó hatással volt mindenkire az olasz

bástyarendszerrel kiépült vulkáni eredetű kúpon lévő magyar végvár és az onnan látható táj szépsége.. Innen tovább utaztunk a borostyántermelésről híres Bernstein településre, ahol a földalatti bányajáratokban megtudhatunk mindent a szerpentinkő, a jade bányászatáról, valamint megtekinthetünk egy kiállítást a borostyánról és az itt húzódó borostyánút történetéről. Végül bepillantást nyerhetünk egy ékszerművesnél az ékszerkészítés rejtelmeibe. Többen vásároltunk is a csodálatosan elénk varázsolt termékekből.

Elkövetkezett az utolsó egyűt töltött nap melynek végén egy búcsúest is megszervezésre került. Utunk először Mariasdorfba (Máriafalva) vezetett, ahol a Mária mennybemenetele templomot tekintettünk meg, melynek egyik érdekessége a pécsi Zsolnay majolikából készült főoltár. Ugyancsak a pécsi Zsolnay gyárban készült a szószék mellvédje. Majd Kittsee (Köpcsény) Burgenland legészakibb része következett. Itt kezdte meg szemorvosi tevékenységét a nemrég boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László. Emlékművét láthattuk a köpcsényi kastély előtt. A kastélyban néprajzi múzeum is működik de ottjártunkor felújítási munkák miatt zárva volt. A Kastély melletti parkirozóhelyen egy esküvői párnak gratuláltunk, akik a kastélyparkba mentek fényképeztetni magukat. Következő úti célunk Potzneusied (Lajtafalu)) ahol a Batthyány kastélyt, majd a falu közepén látható pellengért néztük meg. Itt nem várt meglepetést tartogatott az élet mivel a kastély összes termében régiségkereskedés működik. A kereskedő a kastély felújítására halmozta fel a szinte felbecsülhetetlen értékű régiségeket. Szerintem mindenki vásárolt valami. számára nélkülözhetetlen tárgyat.

Következő és utolsó állomásunk Rust(Ruszt) a Fertő-tó nyugati partján fekvő kisváros a történelmi Magyarország legkisebb városa volt. Az esős idő ellenére is kerékpárral jött elénk Wolfgang Bachkönig a Burgenlandi IPA alelnöke. Nagyon gyors városnézés után elvezette csoportunkat a Warka család pincéjéhez. Megismertette velünk az IPA ottani tevékenységét majd. megízlelhettük az itt termő borokat. Segítségünkre volt Kaló József magánpincészettel rendelkező útitársunk aki a buszon is többször tájékoztatott bennünket a jó bor elkésztéséről kulissza titkairól. Nagyon jó hangulatban bucsuztunk a Warka családtól és a szálláshelyünkre érve a vacsora után továbbfolytattuk a borkóstolót.

Utolsó napon Körmenden a csodálatosan kiépitett főteret és a Batthyány várkastély együttest

-benne a boldoggá avatott Stattmann László múzeummal is -megtekintettük.

A több órás nézelődés után indultunk hazafelé és megfogadtuk szeptemberben újból találkozunk Kaló József Egerben lévő pincéjében.

Az alábbiakat azért minden magyarnak tudnia kell:

 

Burgenland Ausztria legkeletibb tartománya, mely határos Magyarországgal.

Magyar nevén: Őrvidék, Várvidék

Területén található a Kisalföld nyugati része, a Fertő tó vidéke és az Alpokalja ausztriai részének zöme. Burgenland a várak és kastélyok, valamint a termálvizek tartománya, mely bővelkedik a különleges természeti adottságokban. A tartományt elsősorban szőlő és bortermelés, valamint a változatos sportolási lehetőségei miatt kedvelik az idelátogatók.

Székhelye: Kismarton (Eisenstadt) Legnagyobb városa: Kismarton Területe: kereken 4000 km2

A tartomány 7 kerületre és 2 városra oszlik:

Nezsideri járás, Ruszt (város), Kismarton (város), Kismartoni járás, Nagymartoni járás, Felsőpulyai járás, Felsőőri járás, Németújvári járás, Gyanafalvi járás.

 

Fontosabb

települések:

 

Kismarton, Ruszt, Felsőőr, Alsóőr, Nagymarton, Parndorf, Fraknó, Léka, Sopronkeresztúr, Máriafalva (Mariasdorf), Felsőlövő, Németújvár

 

Burgenland, vagy ahogy sokan nevezik: Várak földje

Burgenland a várak és kastélyok tartománya. A Sopronhoz közeli négy kilóméteres beszűkülése földrajzilag két részre osztja Ausztria legkeletibb tartományát. A déli rész erdőkben gazdag dombvidék. Itt található Burgenland legmagasabb pontja: Kőszegi-hegység (Günser Gebirge) részét képező Írottkő (Geschriebenstein)- 884 méter. Északi fele a Fertő tó körüli termékeny síkság. Északnyugaton a Lajta folyó és a Lajta-hegység képezi a határt. Burgenland jelesebb tájegységei a Fertő-vidék és a Hanság, illetve a Felső-Őrség.

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, Ausztriában a legnagyobb. A 337 négyzetkilométernyi területből 1/3 rész Magyarországra, a többi része Ausztria területére esik. A Fertő-tó a legnagyobb sóstó Európában, a vize sekély, a vízmélysége állandóan változik, de az egy métert a legtöbb helyen nem éri el. A legmélyebb pontja is alig

1,8 méter, ennek megfelelően az ország legmelegebb vizű tava, hiszen évente 300 napon át éri napsütés. A tavat övező nádasokban kiváló életfeltételeket és búvóhelyet talál rengeteg madárfaj. A tavat is magában foglaló Fertő Tavi Nemzeti Park és a hozzá kapcsolódó, 45 sós vizű mélyedést számláló Seewinkel a Magyarországgal közös Fertő kultúrtáj részeként a világörökséghez tartozik.

 

A pannon síkság peremén elhelyezkedő Burgenland képét még ma is a sajátos hangulatú, idillikus falvak uralják. Ha az ide látogatóknak kulturális igényeik is vannak, akkor elsősorban a komolyzene iránt rajongókat nyűgözheti le a környék.

A mai Burgenlandot három egykori magyar vármegye (Moson, Sopron és Vas vármegyék) nyugati részeinek összeolvasztásából hozták létre. Magyar elnevezése "Várvidék". Az I. Világháború után Burgenland Ausztria része lett. A tartomány lakosságának túlnyomó része német, 10 %-a horvát, 1,5 %-a magyar. Jelentős magyar lakosság csak Felsőőr (Oberwart) és Felsőpulya (Oberpullendorf) környékén található.

 

Heves,2012-08-24

 

Dr.Francsics Ottó

 


Képek a kirándulásról:


Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2019.02.17- től Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskola

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

Tarnaméra Rendőrmúzeum

Elérhetőség

 

Cím: 3284 Tarnaméra, Árpád út 12.
Telefon: 06-36/479-514; (április 1. és október 31. között elérhető)
November 1. és március 31. között a Tarnamérai Állandó Kiállítás részlegesen zárva tart, ezért a kiállítás megtekintése ebben az időszakban kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. A részleges zárva tartás időszakában a Tarnamérai Állandó Kiállítás megtekintéséhez a budapesti Rendőrmúzeum 06-1/477-2183 telefonszámán szükséges bejelentkezni.

Részleges zárva tartás: november 1. és március 31. között a kiállítás megtekintése kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges az alábbi időpontokban:

Kedd: 8.00-12.00
Csütörtök: 8.00-12.00

Tárlatvezető: Pocsai Lászlóné +36 36 479 514

 

Megközelítés: A Rendőrmúzeum Tarnamérai Állandó Kiállítása Budapesttől kb. 100 km-re található. Budapesttől autóval az M3-as autópályáról a 89-es lehajtónál célszerű lekanyarodni az állandó kiállítás megtekintése céljából.

 

Tervezett rendezvényeink 2022. év

 

2022 évi terveink

 

A HTBKOKKSZ. /Honvéd és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége/ segítségével létrehozott 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.

 

Képviseltetjük magunkat a HTBKOKKSZ áprilisi közgyűlésén majd az augusztus végi országos találkozón.

Július 4-10 között,7nap /6 éjszaka/ utazást szervezünk Dél Lengyelországba, szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel közösen.

 

      Szeptember 2.-án  délelőtt a Egyesületünk legfontosabb eseményét a közgyűlést      

      majd délután a Pintér Tanyán tartjuk a XV. lecsófőző versenyt.

 

Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2022. szeptember10-én , Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát.

 

Október 01.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége)  közösen bált szervezünk./XXX./

 

Felkészülünk 2023-ra, a Magyar Honvédség 175. évfordulójának méltó

megünneplésére,

 

 Szervezeti élet keretén belül minden negyedév keretében elnökségi ülést tartunk.

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25.

Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu