MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

Székhely: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25

Egyesületünk számlaszáma: K&H Bank Nyrt.

10402111 – 50485351 – 51541003

Adószám: 18578135-1-10

TÁMOGATÓNK:

 

Ugrás a honlapjukra!

 

 

 

 

 

 

 

Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre

Kulturális Egyesület

 

Közhasznúsági jelentése

 

2012. év

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3360 Heves, Hunyadi J. u. 19-21.

Telefon / fax.: 36/345-358

http://www.rendormuzeum.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közhasznúsági jelentés részei:

 

1.     Költségvetési támogatás felhasználása

2.     Vagyon felhasználása

3.     Cél szerinti juttatások

4.     Központi költségvetési szervtől, helyi önkormányzattól kapott támogatások

5.     Vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások

6.     Közhasznú tevékenység bemutatása

7.     Közhasznú egyszerűsített beszámoló

8.     Mérleg

9.     Eredmény-levezetés


 

 

 

1. Költségvetési támogatás felhasználása

 

Az egyesület 2012-ben költségvetési támogatásban nem részesült.

 

2. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás      

 

Az egyesület megalakulásakor 106.689 forinttal rendelkezett, mely az elmúlt évek során folyamatosan gyarapodott, miközben lehetővé tette, hogy a szervezet rendeltetésszerűen működjön.

Éves bevételünk, 1.349.908,- Ft volt, mely támogatásból, tagdíj befizetésből, banki kamatokból, a személyi jövedelemadó 1%-ból tevődött össze.

Az egyesület költségei összesen 1.296.944,- Ft, melyből a legjelentősebbek a Rendőrmúzeumért és az IPA Heves Megyei Szervezetéért megrendezett jótékonysági bál, a Hírlevél készítése és a tagsághoz történő kijuttatása, reklámanyagok készítése, az autó üzemanyag ellátása és fenntartási költségei, közgyűlés állófogadása, valamint működési kiadások voltak.

 

 

1. Hírlevél: A hírlevél kétszer jelent meg szeptemberben és decemberben melyben az Egyesület tevékenységéről és az aktuális eseményekről, kiállításokról beszámoltunk be. Szeptemberi kiadás nyomdai úton, a decemberi szám pedig saját eszközökkel került kinyomtatásra.

 

2. 2012. május 11-én az Erdőtelki Pintér tanyán közgyűlést tartott, melynek költsége, ami az állófogadást tartalmazza 120.000 Ft. 32 fő vett részt a közgyűlésen.

 

3. 2012. július 27.-én negyedik ízben került megrendezésre a lecsó főzőverseny, mely nagy sikert aratott ismét. Ennek a rendezvénynek nem volt költségvonzata, mert a versenyzők az alapanyagról saját maguk gondoskodtak és a versenyzők részére átadott emléklapot pedig mi készítettük.

 

4. 2012. október 05.-án került megrendezésre az IPA Bál. A bál összköltsége : 100.000,-Ft ( terembérlet + éttermi költségek) volt.

 

 

 

 

8. Személyi jövedelemadó egy százalékából egyesületnek 35.701.- Ft folyt be.

 

9. 2012. évben tagdíjból befolyt összeg: 756.000.-Ft.

 

 

 

                                        3. Cél szerinti juttatások kimutatása

2012. évben nem történt cél szerinti juttatásra elkülönítés.

 

 

4. Központi költségvetési szervtől, helyi önkormányzattól kapott támogatások

 

 

Ft

Felhasználás módja

APEH Szja 1%

     35.701

Levelezési, nyomdai és irodaszer költségek fedezésére

NCA támogatás

 

 

Összesen

35701

 

 

 

 

 

 

 

 

5. A közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások étéke,

                                                          illetve összege

 

Az egyesület tisztségviselői munkájukért juttatásban nem részesültek.

 

 

 

6. Az egyesület 2012. évi tevékenységről szóló beszámoló

 

 

Egyesületünk a 2012. évben tizenhatodik évébe lépett, tagságunk létszáma 305 fő volt az év végén, az év során 23 új tagot vettünk fel, és 20 (tiszteletbeli) tagot tartottunk nyilván.

Sokan nem lépnek ki a szervezetből, csak egyszerűen elfelejtik befizetni az éves tagdíjat, 1-2 év elteltével azonban ismét rendezik tagsági viszonyukat.

 

1999-ben Hírlevelet állítottunk össze tagjaink részére, elsősorban azzal a céllal, hogy a Hevestől távolabb lakó tagtársak is értesüljenek az egyesületi életről.

2012-ben két alkalommal jelent meg a Hírlevél, mely sokak véleménye szerint jól szolgálja a kapcsolattartást, a tagság tájékoztatását az egyesület életében történt eseményekről.

Továbbra is olvashatók az Interneten a kiadott Hírlevelek, melynek az a legnagyobb előnye, hogy ott bővebb fényképalbum látható, illetve több olyan írás is olvasható, mely a lap szerény terjedelme miatt már „nem fért” bele a kiadványba.

Az Internetes elérhetőségünk: www.rendormuzeum.hu,

Elektronikus levelezési címünk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

 

Egyesületünk elnöksége az év során négy  alkalommal ülésezett. A vezetőség folyamatosan figyelemmel kísérte a pénzügyek alakulását, előkészítette a rendezvényeket és értékelte azok megvalósulását.

 

Az elnökségi ülések fogadására 62.892 Ft-ot költöttünk, ezeket az összegeket reprezentációs kiadásként számoltuk el.

 

Kiállítás helyszínei a következők szerint alakultak:

-         2012. Vásárosnaményi Esze Tamás Művelődési Házban 2012 március 2-április 20.ig került berendezésre a kiállítás, melyet Dr. Tarcsa Csaba r. ezredes Szabolcs Szatmár Bereg megye  rendőrfőkapitány  nyitott meg, rajta kívül még meg köszöntőt mondott Dr. Comba Sándor Foglalkozási politikáért Felelős Államtitkára és Filep Sándor Vásárosnamény  polgármestere is.

-         Nyíregyházi Főiskola D. épületében április 23.-tól május 30. került sor a következő kiállításra, amelyet Jánosi Zoltán a Főiskola Rektora nyitotta meg. A rendezvényen részt vett a Romániái Bihar megyei Rendőr Főkapitánya is.

-         Nyírbátori Rendőrkapitányságon 2012. június 1.-től látható a mai napig kiállításunk, amelyet megnyitott Dr. Tarcsa Csaba Rendőr Főkapitány. Különlegessége volt az eseménynek hogy köszöntőt mondott Kolozsvári István magyar származású, de Amerikában élő volt amerikai katonatiszt, akinek az egyenruhája ki lett állítva.

 

A kiállításunk, mely a rendvédelem történetén túl az IPA történeti kiállítási anyagával bővült a következő helyeken volt látható:

-         Továbbra is látható a Boconádi Szeleczky Kastélyban.

 

Minden kiállítás alkalmával sor került a rendvédelmi szervek történetének szóbeli bemutatására, illetve az Egyesület bemutatására is.

 

Mindezeken felül állandó kiállításunk van Vámosatyán, Vásárosnamény térségében. Ezen látványtár keretében néprajzi kiállításon túl hadtörténeti kiállítás, vám és pénzügyőrség, határőrség, magyar rendvédelem és vártörténet is helyet kapott. Kiegészítés képen Vámosatya polgármestere a fenti kiállításokat még ki akarja egészíteni. Megvette a szemben lévő telket, ahol újabb 223 négyzetméteres kiállítóhelyet létesítünk. Témái: II. Rákóczi Ferenc emlékhely, kerámia történet (3 helyiség), ökomenikus egyháztörténet (2 helyiség), lámpa múzeum, XVII. sz. konyha. Rózsaszentmártonban oktatás történeti kiállítást hoztunk létre, valamint a bányászati kiállításhoz is jelentős anyaggal járultunk hozzá.

 

 

 

2012. május 11-én tartottuk az évértékelő közgyűlésünket. Az összehívott közgyűlésre minden tagunk kapott meghívást. Ekkor számoltunk be az előző évi eredményről. Elfogadásra előterjesztettük az Egyesület mérlegét, eredmény-kimutatását és a közhasznúsági jelentést. Beszámoltunk az előző évi tevékenységünkről, valamint a tárgyév eseményeit, terveinket is megbeszéltük.

 

Az IPA-val közösen 2012. július 16-től július 22-ig tartó kirándulást szerveztünk Burgelandba.

 

2012. július 27-én volt az Erdőtelki Pintér tanyán önálló rendezvényünk a ötödik ízben megrendezésre kerülő lecsófőző verseny, mely a magyar gasztronómiát kívánja népszerűsíteni. Délután elkezdődik a csapatok által elkészíteni kívánt különféle lecsók elkészítése. A lecsó sütése közben a csapatok egymás étkeit kóstolgatják, beszélgetnek, koccintgatnak és tapasztalatot cserélnek. A remek művek elkészültét a zsűri értékeli és díjakat oszt ki. A jó hangulatú délutánt zenés, táncos mulatsággal zárják.

 

Segítséget nyújtottunk az IPA Heves Megyei Szervezetének a 2011.augusztus 04-án megrendezésre kerülő 16. Kerékpáros Tisza-tó teljesítménytúra (72 km) Tiszanánán került megrendezésre.

 

2012. évben négy esetben volt elnökségi ülésünk.

 

A 2012-es évben két esetben megjelent hírlevelünkben adtunk (szeptember és december hónapokban) a tagjainknak részletes információt a szervezeti életünk alakulásáról.

Honlapunk az aktuális eseményekről mindig beszámol.

Az egyesületünk a 2011. évi 1%-os SZJA felajánlásból 35.701,- Ft-ot kaptunk

Az Egyesület által alapított 1848-as hevesi temetőben lévő emlékhelyen az Egyesület tagjai ebben az évben is lerótták kegyeletüket, és a kegyeleti hely gondozásában is részt vettünk.

 

 

 

2012. május 11-én a közgyűlés egyhangú szavazás mellett elfogadta az Egyesület Közhasznúsági Jelentését.

 

 

 

 

Heves, 2013. április 03.

 

 

                                                                                                     Dr. Francsics Ottó

                                                                                                                 elnök

 

 

Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2019.02.17- től Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskola

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

Tarnaméra Rendőrmúzeum

Elérhetőség

 

Cím: 3284 Tarnaméra, Árpád út 12.
Telefon: 06-36/479-514; (április 1. és október 31. között elérhető)
November 1. és március 31. között a Tarnamérai Állandó Kiállítás részlegesen zárva tart, ezért a kiállítás megtekintése ebben az időszakban kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. A részleges zárva tartás időszakában a Tarnamérai Állandó Kiállítás megtekintéséhez a budapesti Rendőrmúzeum 06-1/477-2183 telefonszámán szükséges bejelentkezni.

Részleges zárva tartás: november 1. és március 31. között a kiállítás megtekintése kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges az alábbi időpontokban:

Kedd: 8.00-12.00
Csütörtök: 8.00-12.00

Tárlatvezető: Pocsai Lászlóné +36 36 479 514

 

Megközelítés: A Rendőrmúzeum Tarnamérai Állandó Kiállítása Budapesttől kb. 100 km-re található. Budapesttől autóval az M3-as autópályáról a 89-es lehajtónál célszerű lekanyarodni az állandó kiállítás megtekintése céljából.

 

Tervezett rendezvényeink 2023. év

 

A HTBKOKKSZ. /Honvéd és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége/ segítségével létrehozott közös 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.

 

Március hónapban Az Eötvös József Református Központ/EJROK/ 11-12 osztályos tanulóinak -60 fő-, honvédelmi nevelés témakörben előadás tartása,

 

 

Március 15.-én megemlékezés és koszorúzás az EJROK tanulóinak-50 fő- közreműködésével.

A Heves Pusztacsász temetőn belül a gyöngyösi Petheő család sírcsoportjában két 1848-as honvédtiszt síremléke található. Gyöngyösi Petheő János síremléke eredeti helyén áll, egyszerű vörösmészkő kőtábla. E sírcsoportban találjuk Dömötöri Németh Albert nemzetőr őrnagy síremlékét, mely eredetileg a kastélyukhoz közeli családi kripta mellett állt, majd a Hevesi Helytörténeti Gyűjteménybe került. 2005-ben, az emlékhely létesítése kapcsán került mai helyére.

A Gyöngyösi Petheő-család sírcsoportja mellett áll a nemzetőreink tiszteletére 2005-ben emelt emlékmű. A tekintélyes obeliszk 276 nevet őriz. A temetőn belüli emlékhelyet 2005-ben a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre a HTBKKOSZ segítségével  létesítette.

      Április 14.-én 14 órai kezdettel egyesületünk legfontosabb eseményét a közgyűlést  tartjuk az Erdőtelek Pintér Tanyán. A közgyűlés keretén belül méltóan megemlékezünk a Magyar Honvédség 175. évfordulójáról.

       Május 21-27.-e között Kirándulást szervezünk Székelyföldre. A Bács család jóvoltából részesei lehetünk egy remek programnak. Az étkezést is a helyiek biztosítják,saját biogazdálkodásuk eredményét.

   

             Szeptember 1.-én 15 órai kezdettel tartjuk meg a XVI. Lecsófőző Versenyt az Erdőtelek Pintér Tanyán.

 

Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2023. szeptember 9-én , Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát.

 

November 11.-én 11 órai kezdettel, az első világháborút befejező tűzszünet aláírására emlékezve szintén az EJROK tanulóival-50fő-megemlékezést és koszorúzást tartunk a Heves első világháborús emlékhelyénél

 

Október 7.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége)  közösen bált szervezünk./XXXI./

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25.

Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu