MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

Székhely: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25

Egyesületünk számlaszáma: K&H Bank Nyrt.

10402111 – 50485351 – 51541003

Adószám: 18578135-1-10

Bemutatkozás:

 

Az elnök fényképe

Kedves Barátaim!

Szeretettel köszöntök minden kedves érdeklődő olvasót!

Az természetes, hogy aki hivatásos rendőr, fontosnak tartja a rendet, a fegyelmet és ennek szellemében éli mindennapi életét is. Aki viszont civil, annak csak megköszönni lehet, ha értékeli és segíti a társadalom működését biztosító rendet, fegyelmet és ennek érvényt szerző szervezeteket. A Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre egy civil szervezet, de olyan tagokból áll, akiknek fontos a rend fenntartása mellett a kulturális értékek megmentése, átörökítése is, fontos a rendvédelmi kultúra terjesztése, a fiatal generáció tanítása, a nemzeti értékek bemutatása is.

Az egyesület létrejötte egy erki állatorvosnak, Gulyás Istvánnak köszönhető, aki mindent gyűjt, így a rendvédelmi relikviákat is. Amikor 1990-ben új helyre költözött a Hevesi Rendőrkapitányság, lehetőség nyílt egy bűnmegelőzési kiállítás megrendezésére, aminek az anyagát Dr. Gulyás István biztosította. A muzeális anyagok bemutatása elnyerte mind a szakma, mind az érdeklődő állampolgárok tetszését és többen felajánlották segítségüket a kiállítási anyag bővítésére. A következő években a rendvédelmi anyag olyan mértékben gyarapodott, hogy egy állandó bemutatóhelyet kellett számára keresni. A tarnamérai önkormányzat segítségével 1996-ban találtunk alkalmas épületet, és augusztus 31-én avattuk fel a község Almássy Kastélyában hazánk első tiszta profilú, civil kezdeményezésű és fenntartású Rendőrmúzeumát. Az intézményt a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány működtette Zalai Antal vezetésével 2002-ig. Ekkor anyagi okok miatt átadásra került az Országos Rendőr-főkapitányságnak, mely azóta is a Rendőrségtörténeti Múzeum részeként működteti.

A múzeum létrejöttével egy időben alakult meg a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület, melynek fő célja a múzeum gyűjteményének további gyarapítása, a rendvédelmi relikviák országos szintű megismertetése, illetve ennek érdekében vándorkiállítások szervezése.

 

Ha sikerült felkeltenem érdeklődését, akkor nézze meg honlapunk további részét. Abból megtudhatja, hogy mely városokban láthatták a rendőrkultúra bemutatását felvállaló vándorkiállításainkat, milyen állandó programokat szervez egyesületünk, és milyen további lehetőségeket tudunk azon civil és rendvédelmi dolgozóknak nyújtani, akik tagjaink lesznek, és munkájukkal, anyagiakkal is segítik a rendvédelmi kultúra terjesztését.

 

Barátsággal:

 


Dr. Francsics Ottó nyugálományú rendőr ezredes
egyesület elnöke

 


Izelítő vándorkiállításaink képeiből:

„PÉLDAKÉPEM SZÉCHENYI!”

DrGulyasIstvan smallÖnéletrajz:

Erken születtem 1932. július 8-án. Gimnáziumi tanulmányaim Jászapátin végeztem. Utána állatorvosi és felsőfokú agrármérnöki diplomát szerez­tem. Mellékesen, szakmai vonalon több találmányom van. Nyugdíj előtti évtizedeimben Erk körzeti állatorvosa voltam. Két gyermekem van. Felesé­gem tanárnő a Tarnamérai Általános Iskolában.

MAGÁNTEVÉKENYSÉGEM:

Nyolc éves korom óta gyűjtöm a könyveket, azóta rendszeresen olvasok.

Kb. 9000 kötetes könyvtáram van. Ezen kívül nagyon sok mindent gyűjtök. Gyűjteményeim kiállításokon keresztül közkinccsé tettem.

Állandó kiállításaim: Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán - hadtörténet. Hevesi Tűzoltó Laktanyában - tűzoltás története. Eger Laktanya - hadtörté­net. Heves, Zeneiskola - zenetörténet. Heves, Sakkmúzeum - sakk sporttör­ténet. Eger, Állategészségügyi Állomáson - állattenyésztés, állategészségügyi kiállítás. BM Nemzetközi Oktatási Központjában állatorvosi kiállítás. Vándorkiállításaim: Nemzeti ünnepeink és más jeles napok alkalmából, rendszerváltás előtt és utána az igényeknek megfelelően az ország különböző városaiban az alábbi témákból rendeztem kiállítást:

-         oktatástörténet

-         hadtörténet

-         néprajz.

Ajándékozásaim és egyéb jelentősebb kulturális tevékenységeim:

1. Az ország legnagyobb magánkézben lévő iskolatörténeti gyűjteményem - mely 1987-ben az országos oktatástörténeti pályázaton a zsűri külön díját nyer­te - Millennium tiszteletére /kb. 5 millió Ft-os értékben/ felajánlottam a nem­zetnek

2.1996-ban rendvédelmi gyűjteményemre alapozva - dr. Francsics Ottó rendőr­kapitánnyal - létrehoztuk a II. világháború alatt megsemmisült csendőr-rendőr- múzeum pótlására Tarnamérán a Magyar Rendőrmúzeumot állami támoga­tás nélkül. Közel 6 évig voltam javadalmazás nélküli igazgatója. 2002-ben csatlakoztunk a Bűnügyi Múzeumhoz. Ekkor felajánlottam az ORFK-nak mintegy 3 millió Ft értékű rendvédelmi magángyűjteményem.

5. A Bolyai Főiskolán tanuló rangelső női hallgatók részére dísztőr alapítványt hoztam létre.

Fontosabb kitüntetéseim:

-          1. Kiváló Dolgozó /rendszerváltás előtt/

-         2. Oklevelek és plakettek sokasága

-         3. Tiszteletbeli tüzér /Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemtől/

4. Tiszteletbeli honvéd alezredes A Bolyai János Műszaki és Katonai Főiskolától.

-         5. Nyugalmazott rendőr alezredesi rendfokozatot kaptam kulturális munkáért a Belügyminisztertől. /Egyetlen vagyok az országban olyan tiszt, aki soha nem volt rendőr./

-         6. Megyénkben egyedül én kaptam meg kétszer a „Heves megyéért

Kitüntető Díjat” ./Az egyiket szakmai tudományos, a másikat kulturális tevékenységemért./                                      .

-         7. „Századvég magyarsága” könyvsorozatból: Ki kicsoda a magyar mező- gazdaságban című könyvben szakmai tevékenységem elismerése révén szerepeltetnek.

-          8. A Magyar Köztársaság címerével ékesített emlékgyűrű /a

Belügyminisztertől.

9. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének polgári tagozata /'Oktatási minisztertől/ .

-         10. Nemzetközi jellegű elismerés: Szent Mihály Arkangyal Lovagkeresztje

/Amerikában a rendőrök védőszentje/. USA Rendőri Emlékszövetségtől idegen állampolgárként elsőnek kaptam meg.

-          11. Szent György nap alkalmából 2004-ben a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjává avattak.

Életem egy részét önzetlenül a kultúrának szenteltem.

(2004 évi helyzetkép!)

Dr. Gulyás István tb. múzeumigazgató Tárnáméra, Árpád u.2. Tel.: 36/479-744 Mb. :30/281-7681

Heves
2020. július 13. Hétfő
Jenő

 
A Nap kel 04:04-kor,
nyugszik 19:49-kor.

Holnap
Örs, Stella
napja lesz.

A fenti virtuális virággal köszöntjük azon tagjainkat és látogatóinkat akik ma ünneplik névnapjukat vagy születésnapjukat.

Látogatóink:

2.png0.png5.png0.png7.png2.png
Ma37
Tegnap54
Ezen a héten37
Ebben a hónapban869
Összes205072

Visitor Info

 • IP címe: 35.168.112.145
 • Browser: Unknown
 • Browser Version:
 • Operating System: Unknown

Ki van Jelen

1
Online

2020-07-13

Történelem

regi_kepek_010.jpg

Időjárás

Weather data OK.

Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2019.02.17- től Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskola

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

Tervezett rendezvényeink 2020.

2020. évi terveink

  • A Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban elhelyezett a nagyobbik rendvédelmi kiállítás -, karbantartása és megfelelő igény esetén máshol való bemutatása.
  • HTBKOSZ segítségével létrehozott 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.
  • Egyesületünk legfontosabb eseménye a közgyűlés, melyet 2020. április 14-én tartunk.

   

  • 2020. július 6-12 között,7nap /6 éjszaka/ utazást szervezünk Dél Lengyelországba, szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel közösen.
  • 2020. július 26.-án a XIII. lecsófőző versenyt szervezzük az Erdőtelek, Pintér    Tanyán.
  • Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2020. augusztus 01- én, Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát.
  • 2020. október 03.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-szel (Rendészeti Kiképzők Szövetsége) közösen bált szervezünk. /XXX./
  • Szervezeti élet keretén belül minden negyedév keretében elnökségi ülést tartunk.

   

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25.

Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu