A Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre 2021. évi munkájáról beszámoló

 

 

2021-ben a vándorkiállításaink anyaga, amely a polgárőrség és a hadtörténet anyagával van kiegészítve - és a kisebbik kiállítás,- amely a rendvédelem és az IPA Heves Megyei Szervezet anyagával és egy komplett csendőr őrszobával van kiegészítve a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban van továbbra is elhelyezve. Mivel itt valóban a fiatalok tanulásához, hazafias neveléséhez ad segítséget a rendvédelem és hadtörténelem című kiállításunk a fentiekben egyesületünk jó döntést hozott.

 

Mindezeken felül állandó kiállításunk van Vámosatyán,. Ezen látványtár keretében néprajzi kiállításon túl hadtörténeti kiállítás, vám és pénzügyőrség, határőrség, magyar rendvédelem és vár történet is helyet kapott. Témái: II. Rákóczi Ferenc emlékhely, kerámia történet (3 helyiség), ökomenikus egyháztörténet (2 helyiség), lámpa múzeum, XVII. sz. konyha. Rózsaszentmártonban oktatás történeti kiállítást hoztunk létre, valamint a bányászati kiállításhoz is jelentős anyaggal járultunk hozzá.

 

 

A kiállításokon túl az egyesületi élet is sokrétű.

 

Sajnos a  korona vírus járvány miatt a rendezvényeink egy részét elkellett későbbi időpontra halasztani   - a 30.rendőr Bált, lengyelországi kirándulást- a következő évre.

 

Augusztus 27-29 között, egyesületünk házigazdája volt a HTBKOKKSZ országos találkozójának. A 60 fő résztvevő véleménye szerint, a több napos rendezvény nagyon jól sikerült.

 

2021.szeptember 3.-án tartottuk az évértékelő közgyűlésünket. Az összehívott közgyűlésre minden tagunk kapott meghívást. Ekkor számolt be az elnökség az előző évi eredményről. Elfogadásra előterjesztettük az Egyesület mérlegét, eredmény-kimutatását és a közhasznúsági jelentést. Beszámoltunk az előző évi tevékenységünkről, valamint a tárgyév eseményeit, terveinket is megbeszéltük.

 

Szintén ezen a napon volt az Erdőtelki Pintér tanyán önálló rendezvényünk a tizennegyedik ízben megrendezésre kerülő lecsófőző verseny, mely a magyar gasztronómiát kívánja népszerűsíteni. Délután elkezdődött a csapatok (10 csapat) által elkészíteni kívánt különféle lecsók elkészítése. A lecsó sütése közben a csapatok egymás étkeit kóstolgatják, beszélgetnek, koccintgatnak és tapasztalatot cserélnek. A remek művek elkészültét a zsűri értékeli és díjakat oszt ki. A jó hangulatú délutánt zenés, táncos mulatsággal zártuk. Első helyezett Az IPA Jászszentandrás csapata lett, nagy örömömre, igen nagy számú /40 fő/ volt kolléga is megtisztelte az eseményt.

 

Segítséget nyújtottunk az IPA Heves Megyei Szervezetének a szeptember 11-én megrendezésre került XXV. Kerékpáros Tisza-tó teljesítménytúra (Tiszanána) (72 km) megrendezésében. Kategóriámban  – szenior –   a 20 km.- es versenyben IPA bajnok lettem.

 

2021 november 11.-én 11 órakor  mi is csatlakoztunk a  HTBKKSZ Elnökének felhívásához, mely szerint Európa számos nemzete egy szál gyertya meggyújtásával emlékezik meg a Nagy Háború befejezését lehetővé tevő  compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásáról.

  A hevesi hősökre is emlékezve az I világ háborús emlékműnél mécsest gyújtottunk majd Dányiné Tribik Anita és Timár Ferenc katona verssel tették ünnepélyesebbé az eseményt.

 

Az Egyesület által alapított 1848-as hevesi temetőben lévő emlékhelyen és sírkertben az Egyesület tagjai ebben az évben is lerótták kegyeletüket, és a kegyeleti hely gondozásában is részt vettünk

2022 évi terveink

A HTBKOKKSZ. /Honvéd és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége/ segítségével létrehozott 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.

 

Képviseltetjük magunkat a HTBKOKKSZ áprilisi közgyűlésén majd az augusztus végi országos találkozón.

Július 4-10 között,7nap /6 éjszaka/ utazást szervezünk Dél Lengyelországba, szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel közösen.

 

      Szeptember 2.-án  délelőtt a Egyesületünk legfontosabb eseményét a közgyűlést      

      majd délután a Pintér Tanyán tartjuk a XV. lecsófőző versenyt.

 

Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2022. szeptember10-én , Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát.

 

Október 01.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége)  közösen bált szervezünk./XXX./

 

Felkészülünk 2023-ra, a Magyar Honvédség 175. évfordulójának méltó

megünneplésére,

 

 Szervezeti élet keretén belül minden negyedév keretében elnökségi ülést tartunk.

Heves, 2021. december 17.