MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

Székhely: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25

Egyesületünk számlaszáma: K&H Bank Nyrt.

10402111 – 50485351 – 51541003

Adószám: 18578135-1-10

TÁMOGATÓNK:

 

Ugrás a honlapjukra!


Meghívó:


A Mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum, 

a Mezőgazdasági Gépmúzeumért K.h. Alapítvány és   

a B.A.Z. Megyei Múzeumi Igazgatóság szervezésében  

2010. június 19-én

szombaton – 17 órakor

a Mezőgazdasági Gépmúzeum „Gazdaházában” a

 

"Híven, Becsülettel, Vitézűl!"

      

című, időszakos kiállítás megnyitójára került sor,

a rendvédelem  a polgárőrség  és az I.P.A.  anyagából  

         a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre szervezésében. 


PROGRAM:

- a megjelenteket üdvözlte: Kádár Zoltán a Mezőgazdasági Gépmúzeum igazgatója B.A.Z. Megyei Önkormányzat képviselője és

           Dr. Vasas László r. alezredes mezőkövesd rendőrkapitánya

- a kiállítás létrejöttét ismertette Dr. Francsics Ottó ny. r. ezredes a baráti kör elnöke

- szakmai szempontból méltatta: Dr. Vereckei Csaba dandártábornok B.A.Z. Megyei Rendőrség főkapitánya

- a kiállítást megnyitotta Tállai András Mezőkövesd város polgármestere, országgyűlési képviselő

- szakmai tárlatvezetést tartott: Dr. Gulyás István múzeumalapító, nyugalmazott múzeumigazgató, előadásának a címe: „A magyar rendvédelem története”

- pohárköszöntőt mondott: Csirmaz István a Mezőgazdaági Gépmúzeumért K.h. Alapítvány elnöke és Hajdu Ráfis János Magyar Örökség díjas, múzeumalapító

- közreműködött a Mezőkövesdi Hangstúdió Egyesület Mózerné Horga Stefánia vezetésével

 

 

Kiállítás megnyitója Mezőkövesd honlapján:

Ezzel párhuzamosan a Mezőgazdasági Gépmúzeumban is változatos, érdekes programokkal csalogatták a kultúrakedvelőket. A Gazdaházban 17 órától egy rendkívüli tárlatmegnyitón vehettek részt az érdeklődők. A rendvédelem, a polgárőrség és az I.P. A. (Nemzetközi Rendőr Szövetség) anyagából „Híven, becsülettel, vitéziül” - címmel nyílt tárlat. A Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre jóvoltából berendezett kiállításon a pandúrkorszaktól, a munkásőrségen, a csendőrségen keresztül a mai kor rendőrségének felszereltségét, öltözékét, fegyvereit.

 

A tárlat létrejöttét dr. Francsics Ottó, nyugalmazott rendőrezredes, a baráti kör elnöke ismertette. A kiállítást szakmai szempontból dr. Mecser Tamás, r. ezredes, rendőrségi főtanácsos értékelte, méltatta. A méltató szavak után dr. Gulyás István múzeumalapító, nyugalmazott múzeumigazgató a magyar rendvédelem történetéről tartott rövid ismertetőt. Ezt követően Tállai András polgármester, országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára nyitotta meg a kiállítást.

 

A tárlatmegnyitón közreműködött a Mezőkövesdi Hangstúdió Egyesület


A kiállítás megtekinthető augusztus 29-ig

 

 

 

Vándorkiállítás megnyitójának képei:


Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2019.02.17- től Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskola

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

Tarnaméra Rendőrmúzeum

Elérhetőség

 

Cím: 3284 Tarnaméra, Árpád út 12.
Telefon: 06-36/479-514; (április 1. és október 31. között elérhető)
November 1. és március 31. között a Tarnamérai Állandó Kiállítás részlegesen zárva tart, ezért a kiállítás megtekintése ebben az időszakban kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. A részleges zárva tartás időszakában a Tarnamérai Állandó Kiállítás megtekintéséhez a budapesti Rendőrmúzeum 06-1/477-2183 telefonszámán szükséges bejelentkezni.

Részleges zárva tartás: november 1. és március 31. között a kiállítás megtekintése kizárólag előzetes bejelentkezés alapján lehetséges az alábbi időpontokban:

Kedd: 8.00-12.00
Csütörtök: 8.00-12.00

Tárlatvezető: Pocsai Lászlóné +36 36 479 514

 

Megközelítés: A Rendőrmúzeum Tarnamérai Állandó Kiállítása Budapesttől kb. 100 km-re található. Budapesttől autóval az M3-as autópályáról a 89-es lehajtónál célszerű lekanyarodni az állandó kiállítás megtekintése céljából.

 

Tervezett rendezvényeink 2023. év

 

A HTBKOKKSZ. /Honvéd és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége/ segítségével létrehozott közös 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.

 

Március hónapban Az Eötvös József Református Központ/EJROK/ 11-12 osztályos tanulóinak -60 fő-, honvédelmi nevelés témakörben előadás tartása,

 

 

Március 15.-én megemlékezés és koszorúzás az EJROK tanulóinak-50 fő- közreműködésével.

A Heves Pusztacsász temetőn belül a gyöngyösi Petheő család sírcsoportjában két 1848-as honvédtiszt síremléke található. Gyöngyösi Petheő János síremléke eredeti helyén áll, egyszerű vörösmészkő kőtábla. E sírcsoportban találjuk Dömötöri Németh Albert nemzetőr őrnagy síremlékét, mely eredetileg a kastélyukhoz közeli családi kripta mellett állt, majd a Hevesi Helytörténeti Gyűjteménybe került. 2005-ben, az emlékhely létesítése kapcsán került mai helyére.

A Gyöngyösi Petheő-család sírcsoportja mellett áll a nemzetőreink tiszteletére 2005-ben emelt emlékmű. A tekintélyes obeliszk 276 nevet őriz. A temetőn belüli emlékhelyet 2005-ben a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre a HTBKKOSZ segítségével  létesítette.

      Április 14.-én 14 órai kezdettel egyesületünk legfontosabb eseményét a közgyűlést  tartjuk az Erdőtelek Pintér Tanyán. A közgyűlés keretén belül méltóan megemlékezünk a Magyar Honvédség 175. évfordulójáról.

       Május 21-27.-e között Kirándulást szervezünk Székelyföldre. A Bács család jóvoltából részesei lehetünk egy remek programnak. Az étkezést is a helyiek biztosítják,saját biogazdálkodásuk eredményét.

   

             Szeptember 1.-én 15 órai kezdettel tartjuk meg a XVI. Lecsófőző Versenyt az Erdőtelek Pintér Tanyán.

 

Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2023. szeptember 9-én , Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát.

 

November 11.-én 11 órai kezdettel, az első világháborút befejező tűzszünet aláírására emlékezve szintén az EJROK tanulóival-50fő-megemlékezést és koszorúzást tartunk a Heves első világháborús emlékhelyénél

 

Október 7.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége)  közösen bált szervezünk./XXXI./

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Szerelem Alfréd út 25.

Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu