MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

Az egykori csendőrök dolgozószobájának a mását is megtekinthetjük Hatvan városában megrendezett a Hatvany Lajos Múzeum kiállításán. Minden pontosan úgy van elrendezve, ahogy akkor volt, a falakon még körözési plakátok is láthatók. A megnyitó külön érdekessége volt, hogy Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület tagja Szolnoki István tiszteletbeli csendőr jóvoltából korhű egyenruhában élőben is megtekinthettük a közrend megvesztegethetetlen és rendíthetetlen őrét.

A megnyitón Horváth Richárd polgármester a kiállítás összetettségét hangsúlyozta, ami jól prezentálja az eltérő korszakokat. Kitért arra, hogy a kéklámpás szervek azért dolgoznak, hogy a közösség tagjai jól és biztonságban érezzék magukat, éppen ezért maximálisan meg kell becsülni munkájukat.

A kiállítás tulajdonosa, Gulyás István tiszteletbeli ny. rendőr alezredes egyesületünk tagja beszédében többek között megemlékezett a budavári kitörés kapcsán hősi halált halt csendőrökről.

Gulyás István évtizedek óta gyűjti a relikviákat.  Az 1956-os eseményekről is nagyon sok tárgyi és személyes emléke van: katyusalöveg, pps géppisztoly és számtalan fegyver. Teljes gyűjteményéből pedig dr. Dobozi József r. dandártábornok, a Köztársasági Őrezred utolsó parancsnokának kabátjára a legbüszkébb.

 A rendvédelmi kiállítás két hónapig látogatható a Hatvany Lajos Múzeumban.

 

Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2017 április 17- től Veszprém-i Rendőr Fő-kapitányság

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

Tervezett rendezvényeink 2019. év

2019. évi terveink:

  • Az előző évben elkezdett programjaink közül a nagyobbik rendvédelmi kiállítás - amely a polgárőrség és a hadtörténet anyagával van kiegészítve - a kisebbik kiállítás,- amely a rendvédelem és az IPA Heves Megyei Szervezet anyagával és egy komplett csendőr őrszobával van kiegészítve, vándor kiállításként járja az országot.
  • HTBKOSZ segítségével létrehozott 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.
  • Egyesületünk legfontosabb eseménye a közgyűlés, melyet 2019 április 05én tartunk.
  • 2019 július 9-16 között,7 nap /6 éjszaka/ utazást szervezünk Albániába,szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel közösen.
  • 2019. július26.-án lecsófőző versenyt szervezünk.
  • Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2017. augusztus 03-án , Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát.
  • 2019. október 05.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége) közösen bált szervezünk.
  •  Szervezeti élet keretén belül minden negyedév keretében elnökségi ülést tartunk.

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Hunyadi János utca 19-21.
Telefon/Fax: +36 36 345358 (iroda)
Földrajzi koordináták:
Északi szélesség /lat fok: 47.594862 Keleti hosszúság /lng: 20.282097
Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu