MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

A kiállítással elismerésünket is szeretnénk kifejezni rendőreinknek, akik olyan kiválóan látják el a feladatukat, hogy a híradások Sümeget úgy említik, mint a legbiztonságosabb várost, szólt a Rendvédelmi szervek történelme című kiállítás megnyitóján Rátosi Ferenc. A polgármester elmondta, hogy a januárban Budapesten tartott IPA nemzetközi rendőr szervezet gyűlésén találkozott dr. Francsics Ottóval, a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Kör elnökével, aki felajánlotta, hogy elhozzák Sümegre az anyagot.
A Magyar Rendőrmúzeum Baráti Kör Kulturális Egyesület vándorkiállításának ünnepélyes megnyitója április 24-én volt a Püspöki Palotában.
Dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok elmondta, hogy a rendőrség elnevezése többször változott, feladata viszont mindig ugyanaz, a közrend és a közbiztonság megteremtése, fenntartása. A kiállított tárgyak ma már a történelem részei, pár évtized múlva a ma készült fotók, a használati tárgyak is a múlt emlékeivé válnak. A rendőrség munkáját segítik a polgárőrök, róluk sem feledkeznek meg az anyaggyűjtés során. Dr. Francsics Ottó nyugalmazott rendőr ezredes a kiállítás sikeréről szólva elmondta, hogy az anyagot ötven településen mutatták be és több, mint százezer érdeklődő tekintette meg.
Dr. Gulyás István a Rendőrség-történeti Múzeum tiszteletbeli igazgatója a csendőrség történetéről és szerepéről szólva hangsúlyozta, hogy a csendőrök köztiszteletben álló állampolgárok voltak, akik megvédték a kiszolgáltatott, egyszerű embereket. A csendőrök kegyetlenkedéseiről szóló történetek nem igazak.
A kiállítás szervezői kérték, akinek birtokában vannak a rendőrség vagy polgárőrség múltjából tárgyak, ajánlja fel számukra, hogy azokat bemutathassák az érdeklődőknek. (T.A.)
A kiállítás május 31-ig tekinthető meg.

 Forrás: Sümeg Város Honlapja

 

 

Videó a megnyitóról:

Forrás: A Sümegi Városi Televízió

Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2017 április 17- től Veszprém-i Rendőr Fő-kapitányság

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

2017. évi terveink:

- Az előző évben elkezdett programjaink közül a nagyobbik rendvédelmi kiállítás - amely a polgárőrség és a hadtörténet anyagával van kiegészítve - a kisebbik kiállítás,- amely a rendvédelem és az IPA Heves Megyei Szervezet anyagával és egy komplett csendőr őrszobával van kiegészítve, vándor kiállításként járja az országot.

  • - HTBKOSZ segítségével létrehozott 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.
  • - Egyesületünk legfontosabb eseménye a közgyűlés, melyet 2017. április 07-én tartunk.
  • - 2017. július 10. és július 16. között szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel közösen kirándulást szervezünk Erdélybe.
  • - 2017. július 21.-én lecsófőző versenyt szervezünk.
  • - Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2017. augusztus 05-én, Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát
  • - 2017. október 07.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége) közösen bált szervezünk.
  •  - Szervezeti élet keretén belül minden negyedév keretében elnökségi ülést tartunk.

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Hunyadi János utca 19-21.
Telefon/Fax: +36 36 345358 (iroda)
Földrajzi koordináták:
Északi szélesség /lat fok: 47.594862 Keleti hosszúság /lng: 20.282097
Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu