MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

2014.július 14- július 20-ig.

 

Utunkat Hevesről a Rendőrkapitányság elől kezdtük meg,majd  Szolnokon és Szegeden csatlakoztak hozzánk további útitársaink. A teljes csapattal Tompánál léptük át az országhatárt.

Idegenvezetőnk Szatmári Sándor volt.

A hét napos út alatt öt vármegyét jártunk be.

1.Nap Szabadkánjártunk, amely Szeged testvérvárosa. Szabadkán megtekintettük a Barátok templomát , kolostort a csodálatosan szép Városházát, amely szecessziós stílusban épült.

Festett üvegekkel díszített zsolnai porcelán berakások,csodálatos faragott ajtók és bútorok díszítették. Megtekintettük a föld 4. legnagyobb zsinagógáját,melyet éppen renováltak. Láttuk azt a gimnáziumot,amelyben Kosztolányi Dezső tanult és lakott.

Nem messze ettől Csáth Géza szülőházára is találtunk.

Megtekintettük az 1944 őszén lemészárolt magyarok egyik tömegsírját.

Palics

Az Osztrák –Magyar  Monarchia híres fürdője,melynek az épületei még állnak. Ezeket felújították.

Itt egy tó található a tó partján  látnivalók:Hermina villa ,Könyvtár, Abbázia színház épület,Spliti sétány,Víztorony,Vigadó  és az 1956.os forradalom leverése után létesült befogadó tábor emlékműve,Zsolnai vázák(hálából építették a bőrbajból meggyógyultak.)Zenepavilon emlékkút,bagolyvár,halászcsárda,Vermes villa .

Bácsgyulafalván  lovaskocsival mentünk az Óramúzeum, Dohány múzeum és Kovács múzeum megtekintésére.

Kishegyest is megtekintettük ahol Rúzsa Magdi,Dér Heni ,Lajkó Félix és Csizmadia Anna nevelkedett.

Zenei aláfestésről is gondoskodott    a buszon Szatmári Sándor .Ezzel hangulatosabbá tette az utazást.

Az előbb említett hírességek hangját hallhattuk.

A nap végét finom vacsorával és borkóstolással zártuk.

 

2.nap

Utazás közben megmutatta idegenvezetőnk az akasztódombot  és közölte ,hogy Topolya régen szín magyar település volt.

Elmentünk Bácskossuthfalvára, megtekintettük a Reformátos templom kertjét, ahol megtekintettünk egy nagy tölgyfát,melyet még  Mária Terézia idején ültettek. Itt volt egy  turulmadár szobor is,melyet szintén volt szerencsénk látni.

A Kossuth szobornál koszorúztunk és Himnuszt énekeltünk.

A kunhalmok tetejére  szobrokat állítottak ,egy ilyen kunbaba szobrot helyeztek el a templomkertben .

Jártunk Topolyán is, ahol láttuk a nagytemplomot,melyben Barabás Miklós festette oltárképet csodálhattuk  meg.

Zentaörsön megálltunk a Rúzsa Sándor csárdában,ahol idegenvezetőnkből „betyár „lett ,mivel beöltözött Rúzsa Sándornak.

Zentán megtekintettük a városházát,ahol  tornyából kilátás nyílott a városra, a Tiszára,illetve távolban a Zentai csata helyszínét is megmutatták . A toronyban zentai emlékkiállítást tekintettük meg,ahol a terepasztal segítségével megelevenedett a csata előttünk.

Megnéztük a Cifra kaszárnyát, a tűzoltó laktanyát is.

Traktoros pótkocsikon kivittek bennünket a pusztában lévő Aracsi templom romjaihoz.A délvidéki magyarság legfőbb kulturális és nemzeti zarándokhelye. Itt egy megható előadást halhattunk Link Lajos vendéglátónktól.

A törökbecsei temetőben található a Délvidék egyetlen  megmaradt Hungária emlékműve,amelyet az 1848-as magyar szabadságharc emlékére állítattak. Honvédek hamvai találhatóak alatta.

Ezután indultunk vacsorázni.

Farkas Rudolf villany orgonával emelte a vacsora színvonalát.

Törökbecsén családoknál hajthattuk álomra fejünket.

3. nap Törökbecsei séta : a templomkertben felállított új gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú szobrát megkoszorúztuk és főt hajtottunk előtte. Ezután katamarán hajóztunk a Tiszán.

Megtekintettük a vízátvezető zsilipet, melynek Türr István generális volt a szellemi atyja  és az építés vezetője. Eiffel hajózsilipje néven ismert, mivel fémszerkezeti tervei a híres francia Gustave Eiffel irodájában készültek. Megtekintettük Becsevár  romjait.  A várat 1699 után romboltak le, mivel a Karlócai békeszerződés több vár lerombolásáról rendelkezett,és közéjük tartozott Becse vára is.

Megnéztük a Than fivérek  emlékházát ,amely interaktív játszóház is volt egyben.  öröm volt nézni,hogy kicsi és nagy milyen önfeledten tud játszani.

Elemérre mentünk .Kiss Ernő altábornagy sírjánál emlékeztünk és koszorúztunk az eleméri templom kriptájában. Megható és érdekes kiállítást tekinthetünk meg a templomban. Sokan nagy érdeklődéssel olvasgatták az Írásokat.

Nagybecskerekre indultunk .Először a városházát láttuk,majd a római katolikus székesegyházat,amely neoromán stílusban épült.

Törökbecsén folytattuk utunkat itt vacsora fogadott bennünket előzenével. Csodálatos hangulat alakult ki.

4.nap

Temerin tájház megtekintése.

Újvidék-Novi Sad a Vajdaság székvárosa. Megkóstoltuk Kiséknél a Karomi magyar ürmös bort,amely a Titanic borlapján is szerepelt. De nem ezért süllyedt el!:)

Megtudtuk,hogy itt élt Albert Einstein. Újvidéki sétánk során  láthattuk a zsinagógát,református és evangélikus templomot a báni palotát a vajdasági múzeumot és levéltárat .Megnéztük a” Zsolnai-cserepes „ Mária neve római-katolikus  plébánia templomot.A tetőt Zsolnai kerámia utánzat borítja.

Utána Péterváradra indultunk amely 116 hektáros területen fekszik. A Duna Gibraltárjának a komáromi erőd testvérének is nevezik. Amikor felmentünk Gyönyörű rálátás volt Újvidékre. Az óratoronyit megnéztük,amelynek érdekessége,hogy kismutató mutatja a perceket a nagy pedig az órákat.

A hosszú kaszárnya épületében ma 5 csillagos szálloda működik. Jellasics horváth bán szülőházát is megtaláltuk a vártemplom mellett elhaladva.

Karlóca. A karlócai béke megkötésének a helyén a Békehozó Miasszonyunk kápolnájába mentünk.

Maradékon meglátogattuk a  maradéki maradék magyarokat. A diákoknak magyar mese és oktató CD-ket ajándékoztunk,amelyet nagy szeretettel fogadtak. Közben elkapott bennünket az eső , amint a református templomban hallgattuk a tisztelendő úr beszédét. A csomagjaink kissé megáztak. De kedvünket ez sem tudta elrontani. Ezután a finom vacsoraelfogyasztása után magyar családoknál hajtottuk fejünket nyugovóra.

5.nap

Zimonyban megtekintettük a Magyar Milleneumi emlékművet,amely Zimony várának romjai között áll. Megemlékeztünk Hunyadi Jánosról, aki itt halt meg 1456.-ban két héttel a Nándorfehérvári diadal után. A toronyból gyönyörű kilátás nyílott Zimonyra és Nándorfehérvárra.

Ezután Nándorfehérvár felé vettük utunkat, ahol  megnéztük a várat. Felidéztük a csatát .Megtekintettük a fontosabb helyszíneket. A várban második világháborús fegyvereket láttunk. Majd Szendrő vára következett. Itt Kinizsi Pál tiszteletére koszorúztunk és énekeltünk is.

Székelykevén megtekintettük a tájházat,ahol egy aranyos csacsival is lehetett barátkozni.

Vacsorával ,hajnalig tartó mulatozással zártuk a napot.

 

6. nap

Reggeli után Dani Zoltán előadását hallgattuk meg,hogy  hogyan lőtték le a lopakodót .Nagyon érdekes volt. Kézbe is vehettük a lelőtt lopakodó pár alkatrészét.

Innen Galambócra mentünk, ahol megnéztük a Galambóci várat.Feladata a szorost védelme volt. Csodálatos festői környezetben terült mindez el. Láttuk a Babakaj-sziklát.  Szent György lovag itt ölte meg a legenda szerint a sárkány,melyet egy barlang szájába bedobott. Sajnos a dunai erőmű megépülése miatt a vár egyes részei víz alá kerültek.

Ezt követően átkeltünk a Szerb-Román határon és a Kazán szorosban hajókáztunk. Amely mindenkinek elnyerte tetszését. Este  a 2 órás hajóút után Herkulesfürdőre mentünk a szálásunkra a Paradise szállóba.

7. nap

Herkulesfürdő megtekintése. Láthattuk,hogy hogyan vált az enyészetté az egykoron szép fürdőváros. Romjaiban is fenséges impozáns látványt nyújt ,hirdeti a korábbi fényűzést és gazdagságot.

Szomorú így látni a   régi nemzeti értékeinket.

Utána indultunk haza . Útban hazafelé Temesváron sétát tettünk a városban, melyet éppen nagy felújítási munkálatok közben találtunk.

Sok tapasztalattal sok élménnyel gazdagodva tértünk haza. Barátságok szövődtek,amelyek meghatározóak lesznek egész életünkben.

 Sok szeretettel jegyezte le mindezt a csoport tiszteletbeli krónikása:

Vajdáné Sajó Ágota

2014.aug.15.

Ui:Ha valami kimaradt,bővítsétek!

Mindenki ,annyit vesz ki ebből az útból,ami számára fontos.

 

 

Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2017 április 17- től Veszprém-i Rendőr Fő-kapitányság

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

2017. évi terveink:

- Az előző évben elkezdett programjaink közül a nagyobbik rendvédelmi kiállítás - amely a polgárőrség és a hadtörténet anyagával van kiegészítve - a kisebbik kiállítás,- amely a rendvédelem és az IPA Heves Megyei Szervezet anyagával és egy komplett csendőr őrszobával van kiegészítve, vándor kiállításként járja az országot.

  • - HTBKOSZ segítségével létrehozott 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.
  • - Egyesületünk legfontosabb eseménye a közgyűlés, melyet 2017. április 07-én tartunk.
  • - 2017. július 10. és július 16. között szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel közösen kirándulást szervezünk Erdélybe.
  • - 2017. július 21.-én lecsófőző versenyt szervezünk.
  • - Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2017. augusztus 05-én, Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát
  • - 2017. október 07.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége) közösen bált szervezünk.
  •  - Szervezeti élet keretén belül minden negyedév keretében elnökségi ülést tartunk.

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Hunyadi János utca 19-21.
Telefon/Fax: +36 36 345358 (iroda)
Földrajzi koordináták:
Északi szélesség /lat fok: 47.594862 Keleti hosszúság /lng: 20.282097
Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu