MAGYAR RENDŐRMÚZEUM BARÁTI KÖRE KULTURÁLIS EGYESÜLET HONLAPJA

„Jelenünk és a jövőnk a múltra épül!”

Bemutatkozás:

 

Az elnök fényképe

Kedves Barátaim!

Szeretettel köszöntök minden kedves érdeklődő olvasót!

Az természetes, hogy aki hivatásos rendőr, fontosnak tartja a rendet, a fegyelmet és ennek szellemében éli mindennapi életét is. Aki viszont civil, annak csak megköszönni lehet, ha értékeli és segíti a társadalom működését biztosító rendet, fegyelmet és ennek érvényt szerző szervezeteket. A Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre egy civil szervezet, de olyan tagokból áll, akiknek fontos a rend fenntartása mellett a kulturális értékek megmentése, átörökítése is, fontos a rendvédelmi kultúra terjesztése, a fiatal generáció tanítása, a nemzeti értékek bemutatása is.

Az egyesület létrejötte egy erki állatorvosnak, Gulyás Istvánnak köszönhető, aki mindent gyűjt, így a rendvédelmi relikviákat is. Amikor 1990-ben új helyre költözött a Hevesi Rendőrkapitányság, lehetőség nyílt egy bűnmegelőzési kiállítás megrendezésére, aminek az anyagát Dr. Gulyás István biztosította. A muzeális anyagok bemutatása elnyerte mind a szakma, mind az érdeklődő állampolgárok tetszését és többen felajánlották segítségüket a kiállítási anyag bővítésére. A következő években a rendvédelmi anyag olyan mértékben gyarapodott, hogy egy állandó bemutatóhelyet kellett számára keresni. A tarnamérai önkormányzat segítségével 1996-ban találtunk alkalmas épületet, és augusztus 31-én avattuk fel a község Almássy Kastélyában hazánk első tiszta profilú, civil kezdeményezésű és fenntartású Rendőrmúzeumát. Az intézményt a Heves és Vidéke Bűnmegelőzési Alapítvány működtette Zalai Antal vezetésével 2002-ig. Ekkor anyagi okok miatt átadásra került az Országos Rendőr-főkapitányságnak, mely azóta is a Rendőrségtörténeti Múzeum részeként működteti.

A múzeum létrejöttével egy időben alakult meg a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület, melynek fő célja a múzeum gyűjteményének további gyarapítása, a rendvédelmi relikviák országos szintű megismertetése, illetve ennek érdekében vándorkiállítások szervezése.

 

Ha sikerült felkeltenem érdeklődését, akkor nézze meg honlapunk további részét. Abból megtudhatja, hogy mely városokban láthatták a rendőrkultúra bemutatását felvállaló vándorkiállításainkat, milyen állandó programokat szervez egyesületünk, és milyen további lehetőségeket tudunk azon civil és rendvédelmi dolgozóknak nyújtani, akik tagjaink lesznek, és munkájukkal, anyagiakkal is segítik a rendvédelmi kultúra terjesztését.

 

Barátsággal:

 


Dr. Francsics Ottó nyugálományú rendőr ezredes
egyesület elnöke

 


Izelítő vándorkiállításaink képeiből:

A 27. IPA bál különlegessége a 90. életévét már betöltött Baranyi László színművész szereplése volt.

Több mint 60 fő vett részt a rendezvényünkön, de még ilyen sokan nem vettek részt a Hevesi Rendőrkapitányságról.

Külön meglepetés volt az Ausztráliában élő Szilágyi Erzsébetnek, hogy barátnője dr. Hörcsik Klára verssel és tortával köszöntötte a bál vendégeivel együtt.

Csámpai Károly egyszemélyes zenekara sok táncolni vágyót vonzott, de Komáromi Pisti műsora és az általa celebrált táncverseny, mindent vitt. A zsűriben a védnökként jelenlévő Sveiczer Sándornak a felesége, a születésnapos és köszöntője és a zsűri elnöke Baranyi László jeleskedett.

A Legjobb táncosnak kijáró ajándék CD-t  Szalai István  és Jénáki  Imola kapta. A futottak illetve táncoltak még kategóriában Szén József, Deme József, Kaló József és nejeik kapták az elismerést.

A tombolánál voltak problémák, mert a szelvények közé a tavalyiakból is kerültek és több esetben a megelőzés elve dominált. 

Két felajánlott ajándéktárgyra lehetet licitálni. Az értékesebb dr. Pintér Sándor belügyminiszter által felajánlott festményt a jelenlévő hevesi polgármester, míg az általa hozott 3 literes whiskyt nagyobb összegért - mint a festményt  - licitáló kapta meg.

A bál fő támogatói közül Juhász Norbert jelen volt, és az általa alkotott istenhegyi muskotály disz palackjai  voltak  a tombolatárgyak zöme.

Jó hangulatban hajnali egy órakor fejeződött be a bálunk de utórezgései máig hatnak.

Például Baranyi Laci bácsi segítségével még ez év decemberében a szervezetünk színházi buszos összejövetelt szervez Budapestre a Fészek Klubba.

Legközelebbi IPA bál 2018 október 13-án szombaton lesz, és a főtámogatónk Komáromi Pisti, erre a felkérést el is fogadta.

Dr. Francsics Ottó elnök

 

Heves
2018. május 24. Csütörtök
Eszter, Eliza, Vanessza

 
A Nap kel 05:00-kor,
nyugszik 20:35-kor.

Holnap
Orbán
napja lesz.

A fenti virtuális virággal köszöntjük azon tagjainkat és látogatóinkat akik ma ünneplik névnapjukat vagy születésnapjukat.

Látogatóink:

1.png5.png6.png2.png9.png2.png
Ma37
Tegnap89
Ezen a héten277
Ebben a hónapban1794
Összes156292

Visitor Info

 • IP címe: 54.196.110.222
 • Browser: Unknown
 • Browser Version:
 • Operating System: Unknown

Ki van Jelen

1
Online

2018-05-24

Történelem

regi_kepek_040.jpg

Időjárás

No data available

Vándorkiállítások aktuális helyszinei:

Kisebb -  2017 április 17- től Veszprém-i Rendőr Fő-kapitányság

Nagyobb – Miskolc-i Rendészeti Szakközépiskolában

2017. évi terveink:

- Az előző évben elkezdett programjaink közül a nagyobbik rendvédelmi kiállítás - amely a polgárőrség és a hadtörténet anyagával van kiegészítve - a kisebbik kiállítás,- amely a rendvédelem és az IPA Heves Megyei Szervezet anyagával és egy komplett csendőr őrszobával van kiegészítve, vándor kiállításként járja az országot.

 • - HTBKOSZ segítségével létrehozott 1848-as emlékhelynek további karbantartása és az ott tartott ünnepségeken való részvétel is fontos számunkra.
 • - Egyesületünk legfontosabb eseménye a közgyűlés, melyet 2017. április 07-én tartunk.
 • - 2017. július 10. és július 16. között szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel közösen kirándulást szervezünk Erdélybe.
 • - 2017. július 21.-én lecsófőző versenyt szervezünk.
 • - Ebben az évben is támogatjuk az IPA Heves Megyei Szervezete által 2017. augusztus 05-én, Tiszanánán megrendezésre kerülő kerékpár teljesítménytúrát
 • - 2017. október 07.-én szintén az IPA Heves Megyei Szervezettel és az RKSZ-el (Rendészeti Kiképzők Szövetsége) közösen bált szervezünk.
 •  - Szervezeti élet keretén belül minden negyedév keretében elnökségi ülést tartunk.

 

Elérhetőségeink:

Levélcím: 3360 Heves, Hunyadi János utca 19-21.
Telefon/Fax: +36 36 345358 (iroda)
Földrajzi koordináták:
Északi szélesség /lat fok: 47.594862 Keleti hosszúság /lng: 20.282097
Dr. Francsics Ottó elnök mobil:+36 20 9390291 E-MAIL:

fran.otto@t-online.hu

franotto@t-online.hu